Ana sayfa -> Blog -> Bot hesaplar ve yanlış bilgi sorunu

Bot hesaplar ve yanlış bilgi sorunu

Her sosyal medya kullanıcısı er ya da geç bir bot hesapla karşılaşıyor. Özellikle seçim süreçleri, bot hesapların yarattıkları yapay gündemin gerçek sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığımız en kritik anlardan. Peki, bu bot hesaplar tam olarak nedir?

Bot hesaplar temelde bilgisayar programları tarafından yönetilen sosyal medya profilleri. "Bot" terimi İngilizce "robot" kelimesinden geliyor. Bu hesaplar, içerik yayınlamak veya diğer kullanıcılarla otomatik olarak etkileşime geçmek amacıyla tasarlanıyor. Bazı botlar şiir ya da hava durumu güncellemesi gibi “zararsız” paylaşımlar yapmaya programlanmışken, diğerlerinin daha kötü niyetli amaçları olabilir. Örneğin, 2016 ABD Başkanlık seçimleri sırasında, Rusya'ya bağlı 50 binden fazla bot hesabının Twitter'da aktif olduğu ve 1,4 milyondan fazla Amerikalı kullanıcıyla etkileşimde bulunduğu keşfedildi.

Carnegie Mellon Üniversitesi'nin araştırmasına göre, Covid-19 pandemisi hakkındaki tweetlerin neredeyse yarısı bot aktivitesinin sonucuydu. Başka bir çalışma, iklim krizi hakkındaki gönderilerin yüzde 25'inin bot hesaplarından geldiğini ve sıklıkla iklim inkarcılığını teşvik ettiğini ortaya koyuyor.

Ancak, botlarla troller arasında ayrım yapmak önemli. Botlar otomatikken, troller söz konusu olduğunda bilinçli olarak konu dışı veya tahrik edici içerik yayınlayarak çevrimiçi tartışmayı bozan gerçek kullanıcılardan bahsediyoruz.

Botları tespit etmek için şu soruları sorabiliriz: Profil fotoğrafı gerçek gibi mi görünüyor? Kullanıcı adı gerçek bir kişiye mi ait? Takipçi/takip edilen oranında herhangi bir anormallik var mı? Dikkatli olmak dijital ortamda daha güvenli bir şekilde gezinmemize yardımcı olabilir.